La Nit de Reis

Un any més tornem a rebre els Reis d’Orient! Ja fa més de 2000 anys que a mitjans de tardor, els Reis d’Orient, comencen un llarg viatge amb els seus patges i camells per a poder arribar a les llars de tots els nens durant aquesta nit màgica, la nit de reis!

Ara, ja no porten encens, or i mirra, com van fer aquella primera i llunyana vegada, quan van anar a adorar Jesús, a Betlem, guiats per l’estrella d’Orient.

Avui en dia, per commemorar aquella diada, els rebem igualment joiosos amb un Déu vos guard ben pregon. També els saludem en la seva llengua, Shalom aleichem o Salam alikum. Totes tres salutacions, llavors i ara, volen dir que la pau sigui amb vosaltres! Que la pau sigui amb vosaltres, Reis d’Orient!

Totes tres salutacions porten implícit el desig de salut, de pau i de benaurança cap a l’altre, això és emparar-nos uns i altres, també des del llenguatge.

Aquesta nit, obrim el Cafè i les cases per saludar i rebre els Reis d’Orient que arriben amb presents i regals. Com en les salutacions antigues, a cada regal que ens deixaran hi hem de saber trobar – i segur que hi trobarem – el mateix desig de pau, de gratitud i d’empara – que perviu encara avui – des que els Reis d’Orient el van oferir per primera vegada en arribar a l’estable.

Una excusa, la nit de reis, per a escriure a propòsit de la reflexió sobre l’empara del llenguatge de Josep Maria Esquirol a La resistència íntima (2015).